Komme i gang med WordPress

Blogger er ikke lenger bare én enkeltside, av typen «hva som skjedde på butikken i dag». Blogger er livsnerven på internett og publiseres til massene. Det er heller ikke nødvendig å opprette individuelle sider for å legge ut et innlegg. Med WordPress kan du ha innholdsstyringsfunksjoner på bedriftsnivå for bloggen og nettstedet, og det koster like mye som luften du puster inn: Ingenting!

Hva er egentlig WordPress?

WordPress er en nettpubliseringsplattform som ofte brukes til nettblogger, eller «blogger», som fokuserer på hastighet, brukervennlighet og en av de beste brukeropplevelsene som er tilgjengelige. Med WordPress kan du administrere alt fra et enkelt personlig nettsted med bare et par sider til et kommersielt nettsted med flere hundre sider. WordPress kjenner ingen grenser, og siden den er svært brukervennlig, passer den både for eksperter og nybegynnere. Alle kan lage fantastiske nettsteder med WordPress.

WordPress en et åpen kilde-prosjekt, noe som betyr at det er hundrevis av personer som jobber med det i hele verden. (Mer enn de fleste kommersielle plattformene.) Det betyr også at du kan bruke det til alt fra ditt kjæledyrs hjemmeside til et Fortune 500-nettsted, uten å betale lisensavgift.

WordPress ble startet i 2003 og har blitt det største selv-hostede bloggverktøyet i verden, og det brukes på mange hundre tusen nettsteder og ses av flere titalls millioner personer hver dag.

Hvis du ikke allerede har installert WordPress på hostingkontoen, se

.

Hva er neste trinn?

Når WordPress er installert og du får en e-post fra oss om at alt er klart, er det på tide å logge på WordPress-instrumentpanelet for første gang.

Åpne foretrukket nettleser og gå til domenenavnet der du har installert WordPress. For eksempel: http://mycoolnewblog.coolexample.com (mycoolnewblog.coolexample.com er domenenavnet du brukte til å konfigurere WordPress).

WordPress-oppsett

Du ser at den nye bloggen din ser ganske enkel ut. Før du begynner å endre ting, bør du ta en titt på oppsettet. Dette vil være nyttig senere når du begynner å tilpasse nettstedet, for du vet hvor alt er, og – enda viktigere – hva alt heter.

Oppsettypen som vises, kalles et tema. Standard WordPress-temaer har en topptekst øverst med tittel-plassholderen til nettstedet. På siden er det titler og koblinger. Dette er sidestolpen. Posten er hoveddelen i midten. Bunnteksten er nederst på siden.

La oss se på posten et øyeblikk. Under postens tittel er det informasjon, kalt metadata, som inneholder informasjon om posten, for eksempel datoen og tidspunktet posten ble opprettet, forfatteren og kategoriene posten tilhører.

Bla ned siden til feltet nederst på siden. Dette er bunnteksten, og for nå står det «Your blog is proudly powered by WordPress.»

På sidestolpen kan du se forskjellige seksjoner med informasjon. Her finner du en liste med blant annet sider, kategorier, arkiver, kalender og datoer. Dette er delen av menyen eller navigasjonspanelet som folk kan bruke til å bevege seg rundt på nettstedet, gå til poster fra forskjellige kategorier eller tidsperioder.

Vise instrumentbordet

På høyre side av bloggen, på sidestolpen, er den seksjon som kalles meta. I den seksjonen ser du koblingen Områdeadministrator. Klikk på koblingen for å gå til områdets påloggingsside for administrator. Logg på området med brukernavnet og passordet som ble opprettet i løpet av installasjonsprosessen.

Merk: Du kan også gå rett til påloggingssiden ved å legge til /wp-admin på slutten av nettsideadressen. For eksempel:http://coolexample.com/wp-admin.

Når du har logget på, viser instrumentbordet først administrasjonspanelet. Administrasjonspanelet er hjernen bak nettstedet. Det er her organiseringen av nettstedet begynner.

Administrasjonspanelet gjør det mulig å kontrollere funksjonene i WordPress-installasjonen. Panelet vises i seksjoner: topptekst, hovednavigasjon, arbeidsområde og bunntekst.

Det store området midt på skjermen er arbeidsområdet. Her vises spesifikk informasjon om et bestemt navigasjonsvalg, for eksempel å legge til en ny post.

Du kan tilpasse arbeidsområdet for hver administrative funksjon ved å klikke på Skjermalternativer, og deretter velge hvilken informasjon du vil vise.

Navigere i menyen

På venstre side av skjermen er det en navigasjonsmeny som forklarer alle de forskjellige administrative funksjonene du kan utføre.

Bruk utvid/skjul-pilen rett under hovednavigasjonsmenyen til å redusere menyen til et sett med ikoner eller utvide for å vise et ikon og en beskrivelse for hver administrative funksjon. For hver hovedfunksjon, som Poster, vises en undermeny når du holder musen over tittelområdet.

Standard hovednavigasjonsmeny består av:

• Instrumentbord – Vis nylig aktivitet både på nettstedet og i hele WordPress-økosystemet.
  • Poster – Opprett og rediger poster, kategorier og tagger. For mer informasjon, se
    .
  • Media – Administrer bilder, videoer og filer.
  • Koblinger – Opprett og rediger koblinger som skal vises på nettstedet.
  • Sider – Opprett og rediger statiske sider for området..
  • Kommentarer – Administrer leserkommentarer på bloggen I kommentarpanelet kan du redigere og slette kommentarer, og merke dem som søppelpost. For mer informasjon, se
    .
  • Utseende – Endre utseendet til nettstedet I Utseende-panelet kan du tilpasse nettstedets tema, administrere kontrollprogrammer, lage områdemeny og redigere PHP- og CSS-filer.
  • Plugin-moduler – Legg til og administrer funksjoner på WordPress-bloggen som ikke installeres som standard. For mer informasjon, se Aktivere og deaktivere plugin-moduler i WordPress.
  • Brukere – Administrer brukerkontoer for nettstedet. For mer informasjon, se Administrere brukere i WordPress.
  • Verktøy – Få fart i WordPress for den lokale maskinen, importer innhold fra andre kilder, eksporter innhold eller oppgrader WordPress-programvaren til en nyere utgave.
  • Innstillinger – Tilpass hvordan nettstedet oppfører seg, hvordan du samhandler med nettstedet og hvordan resten av verden samhandler med nettstedet. For mer informasjon, se
    .

Ting å vurdere

Hvis du allerede har konfigurert WordPress et annet sted, kan du se Flytte din WordPress-side til oss fra en annen host for mer informasjon.

Hvis domenenavnet peker et annet sted for tiden, må du oppdatere domenenavnets domeneserver og IP-adresse (A-post) for å bruke WordPress. For mer informasjon, se:

Andre ressurser

Du kan finne mer hjelp på WordPress-nettstedet, som tilbyr ressurser om disse emnene: