Hva er DNS?

Domenenavnsystem, eller DNS, utgjør grunnlaget for tilstedeværelsen din på nett. Hvert domenenavn bruker DNS til å kontrollere hvordan besøkende finner nettstedet ditt og hvordan du mottar e-post. Du kan tenke på domenenavnet ditt som en gateadresse, og DNS fungerer som en GPS. Besøkende kan ikke finne adressen din hvis GPS-en ikke kan gi riktig veibeskrivelse. Dette betyr at hvis DNS-en ikke er riktig, fungerer ikke nettstedet og e-posten din som de skal.

Når du skriver inn et domenenavn i nettleseren din, jobber DNS for å finne informasjonen for det aktuelle domenet. Domener er en vennlig påminnelse om hvordan man kommer seg til et nettstedet, men bak dette vennlige navnet snakker datamaskiner med hverandre ved bruk av numre. Disse numrene utgjør Internet Protocol, eller IP-adresser, som fungerer som gateadressen til nettstedet som ligger under domenenavnet.

Når du skriver inn et domenenavn i adresselinjen for å gå til et nettsted, ser datamaskinen din etter IP-adressen til det aktuelle nettstedet, slik at den kan laste inn nettstedet for deg. Dette er DNS i praksis – du skriver inn gateadressen (domenenavnet), DNS finner riktig vei ved bruk av IP-adressen (GPS-en), og internett laster inn nettstedet du skal besøke.

For å kunne få deg i mål inneholder DNS tre hovedkomponenter som lar den fungere slik den skal: navneservere, sonefiler og oppføringer. Navneservere inneholder sonefilen, og sonefilen inneholder oppføringene. Oppføringene er delen av DNS som forklarer hvor nettstedet ditt befinner seg eller hvor du får e-post, ved bruk av IP-adresser, men oppføringene fungerer ikke hvis navneserverne ikke er riktig konfigurert.

Relatert trinn

Mer informasjon

• Klar til å se DNS i drift? Begynn netteventyret ditt med vår gjør-det-selv Website Builder.